Nederlandse thoriumreactor zet kernafval om in CO2-vrije energie
Het Nederlandse Thorizon werkt al jaren aan de ontwikkeling van een thorium-gesmolten zout kernreactor. De belofte is groot: een energiecentrale die kernafval omzet in CO2-vrije energie. Het bedrijf haalde onlangs 12,5 miljoen euro aan investeringen op om die belofte waar te maken.
22 augustus 2022, 13:28
De opgehaalde investeringen moeten voor een eerste prototype zorgen. Die komt naar verwachting in Borssele te staan. Thorizon hoopt de reactor uiterlijk in 2035 aan de wereld te presenteren.
CO2-vrije energie
Het Nederlandse bedrijf verwacht dat de reactor een belangrijke rol kan spelen in het wereldwijde energiesysteem, dat in rap tempo afscheid moet nemen van fossiele energie. De kernreactor kan immers veel energie leveren, zonder CO2-uitstoot. Het huidige design van de reactor heeft een capaciteit van 250 megawatt en levert energie in de vorm van stoom (op een temperatuur van 550 graden Celsius). De stoom kan direct gebruikt worden voor industriƫle processen of omgezet worden naar elektriciteit.
Van kernafval naar energie
Als klap op de vuurpijl gebruikt de reactor een combinatie van kernafval en thorium om energie te produceren. Met andere woorden: bestaand kernafval krijgt dankzij de reactor een herbestemming. Wanneer uranium gespleten wordt in een reguliere kernreactor ontstaan er grofweg drie types afval: hoog-, middel-, en laagradioactief afval. Bijna al het afval uit kerncentrales valt onder hoogactief afval, is bijzonder gevaarlijk en moet minstens 100.000 jaar veilig bewaard worden, zodat er geen radioactieve straling vrijkomt.
Maar dat kernafval bevat vaak nog heel veel energie. De thoriumreactor van Thorizon is in staat om kernafval te splijten en die energie alsnog te benutten. Het kernafval dat de reactor vervolgens zelf produceert, is korte termijn afval, dat veel minder lang gevaarlijk blijft. Thorizon noemt de reactor dan ook een ‘waste burner’, omdat het bestaand kernafval als het ware opruimt.
Lees ook: Varen vrachtschepen straks op kernenergie uit thorium?
Hoe werkt de thoriumreactor?
De reactor van Thorizon gebruikt het metaal thorium als nucleaire ‘brandstof’ om kernenergie mee te maken. Maar zoals gezegd: dat kan aangevuld worden met radioactief afval. Daarnaast gebruikt Thorizon gesmolten zout als koelmiddel in de reactor. Dat brengt meerdere voordelen met zich mee. Omdat het zout al in gesmolten staat verkeert, is een meltdown van de reactor in principe onmogelijk. Het zout kan daarnaast hele hoge temperaturen aan, zonder dat de druk in de reactor verhoogd hoeft te worden. Dit biedt zowel voordelen op het gebied van veiligheid als efficiĆ«ntie.
Thorizon ontving onder andere investeringen van hoofdinvesteerder Positron Ventures, Invest-NL en het Nederlandse bedrijf Huisman, dat ook leverancier van Thorizon wordt. Ook twee provinciale fondsen investeren in het bedrijf: Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland en Impuls Zeeland.
Is kernenergie eigenlijk wel duurzaam? In dit artikel zetten we alle voors en tegens uiteen:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: iedere dag rond 07.00 uur het laatste nieuws
Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.
Lees ook
join the changesluit je gratis aan
Bij een ecosysteem van 42.512 professionals, bedrijven en start-ups die samen aan oplossingen werken voor een betere toekomst. Met dagelijks kwaliteitsjournalistiek, inzichten en evenementen, want morgen wordt vandaag bedacht.
Join the change, word lid
Geen opmerkingen:
Een reactie posten