Pagina's

woensdag 16 november 2022

Máxima is een digitale dictatuur aan het pushen

Máxima is een digitale dictatuur aan het pushen
arnowellens.eu

‘Ze kleedt zich zo goed’, ‘ze lacht zo leuk’, ‘ze ziet er fantastisch uit’. Menig polderbewoner draagt de Argentijnse ‘Max’ op handen maar dat kunnen ze beter niet doen. Ze is helemaal niet zo leuk. ‘Max’ wil programmeerbaar digitaal geld invoeren, zogenaamd om de armen te helpen. Dat is een onzinnig argument. Deze central bank digital currency (CBDC) vernietigt onze privacy. Straks wordt je geregeerd door een app, waarmee de overheid jouw leven met een druk op de knop stil kan zetten. De QR-app van tijdens de pandemie wordt namelijk omgetoverd tot een Europees paspoort. Daaraan gekoppeld zitten straks de CBDC, de vervanger van contant geld, en je medische data. Die kunnen dan verkocht worden: je medische geschiedenis is een economisch goed. Ook als u dat niet wil, is het al te laat, de relevante wetgeving is al aangenomen. CBDC zal betaald worden uit het Coronafonds.

CBDC is nodig omdat centrale banken in een wereld vol overkreditering de rente onder de nul willen zetten. Bij een volgende renteverlaging gaan mensen echter contant geld opnemen, dan voel je de negatiever wordende rente niet. Daardoor mislukt de opzet van de ECB in dit geval. Economen hebben het in dat verband over de ‘zero bound’ met betrekking tot ‘monetary policy transmission’. De oplossing is simpel: schaf contant geld af en waar je dat zou willen gebruiken komt er een CBDC. Die is digitaal, dus ook daar kan negatieve rente over worden geheven. Het zou kunnen dat u het tegoed van de bank dan op uw CBDC-rekening zet. Banken verdienen dan minder geld en dat is iets waar het koninklijk huis zich druk om maakt. Máxima wil daarom het gebruik van CBDC reguleren: bepaalde overboekingen worden dan verboden, wat makkelijk kan als alles digitaal is omdat cash is afgeschaft. Je bent dan wel je vrijheid en je privacy kwijt. Maar dat vindt ze prima. Dit onderwerp is bijzonder politiek en een ongekozen lid van het koninklijk huis zou zich daar in een constitutionele monarchie niet mee moeten bemoeien. Op 23 november is er een groot debat over CBDC in de Tweede Kamer. Die is unaniem tegen programmeerbaar geld maar Máxima zegt doodleuk dat het er wel komt. Als ze daarmee het standpunt van de regering deelt, wat heel waarschijnlijk is, dan wordt de uitkomst van het debat bij voorbaat al genegeerd. Dat is bijzonder ondemocratisch en dat maakt dat Máxima dus helemaal niet zo’n leuk mens is. Ze heeft lak aan het parlement en onze democratische tradities. Het belang van de banken moet gediend worden! Maar waarom eigenlijk?

Ik nam er een video van twee uur over op bij V for Valentine. Daar zit alle bronvermelding in, eerst kijken en dan pas oordelen. De video gaat om 19:00 in première en is helemaal gratis: nu jullie weer! Deze onderzoeken zijn voor mij extreem tijdrovend en verlieslatend, want ik moet letterlijk door honderdduizenden pagina’s Europese wetten doorspitten. Mijn werk mogelijk maken kan via BackMe.

https://www.youtube.com/watch?v=ImzT8d2yLV8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten