Pagina's

vrijdag 21 juli 2023

Nieuwe EU censuurmaatregelen gaan op 25 augustus in

Nieuwe EU censuurmaatregelen gaan op 25 augustus in
www.transitieweb.nl

De EU gaat vanaf 25 augustus alle berichten van het internet weren die zij beschouwt als desinformatie, nepnieuws of schending van grond- en mensenrechten.

Dit gebeurt middels de wet digitale dienstverlening (klinkt erg onschuldig), oftewel de Digital Services Act (DSA). Handhaving van deze wet is in handen via de Europese Commissie en van speciale coördinatoren.

De Commissie houdt toezicht op de grootste online platforms en grote zoekmachines. De Europese coördinatoren voor digitale diensten worden verantwoordelijk voor het toezicht op kleinere platforms en zoekmachines. Deze tweede censuurmaatregel via de coördinatoren wordt uiterlijk 17 februari volgend jaar operationeel.

Een zee van propaganda

Het zal in de nabije toekomst moeilijker worden om op het web overheidskritische informatie te vinden. Er zullen binnen de Unie online weinig of geen tegengeluiden meer te vinden zijn over klimaat, de oorlog in Oekraïne, 5G, pandemieën, ziektes, demonstraties, geoengineering, enzovoort.

Zoekmachines zullen alleen die informatie selecteren die de Europeaan ‘mag’ lezen. Op dit moment betekent ‘googelen’ al dat in zekere mate beperkte informatie wordt doorgeven, maar na eind augustus zal het hek echt van de dam zijn. De zoekresultaten zullen je dan een zee van overheidspropaganda voorschotelen.

De nieuwsvoorziening via het Europese internet zal niet boven het niveau van het NOS-acht-uur-journaal komen. Waarschijnlijk kan na de tv nu ook de computer voor dit doel het raam uit.

Bedenk dat de mailings die je nu nog als lezer ontvangt van alternatieve nieuwsvoorzieners moeilijker door de censuurbarrière zullen dringen! Immers vanaf februari 2024 worden ook de internethosts en hun klanten onder de loep genomen! En vergeet het maar om nog langer een beetje kritisch te zijn op Facebook of Twitter, want voordat je het weet lig je eraf en kom je er niet meer op.

Alternatieve media

Voor de Europese alternatieve online media geldt dat ze voor een belangrijke keuze staan. Ze kunnen een internetprovider zoeken die buiten de EU gevestigd is in de hoop zo deze dans te ontspringen. Of zij moeten andere dan online wegen gaan bewandelen om hun publiek te bereiken.

In beide gevallen zullen zij voortaan hun artikelen niet langer kunnen promoten via de sociale mediaplatforms. Met die laatste hadden ze de laatste jaren toch al problemen, maar dat was niet altijd keihard bewijsbaar. In zoekresultaten komen namelijk ook nu al veel andersdenkende artikelen niet meer voor.

En nog iets: email (denk aan niesbrieven) zal belangrijker worden, maar ook deze vrijheid perkt de EU in via de internetproviders.

Drukwerk

Voorlopig zie ik als het beste redmiddel een andere houding van de kritische lezers. Zij zullen direct – en dus niet via een of ander online platform – naar de site van hun alternatieve nieuwsmedia moeten gaan. Daarnaast denk ik dat geprinte nieuwsbrieven, dus drukwerk, een enorme impuls zullen krijgen. De EU-censuur is digitaal. Daarbuiten is gelukkig nog een wereld van mogelijkheden, als we maar bereid zijn ze te gaan gebruiken.

Achtergrond

Op 15 december 2020 kwam de Commissie met het voorstel voor de digitale dienstenverordening (DSA), samen met het voorstel voor de digitale marktenverordening (DMA). Dat pakket moest gaan zorgen voor een ‘veiligere en billijkere digitale ruimte voor iedereen’. Nadat de medewetgevers van de EU in april 2022 een politiek akkoord hadden bereikt, is de digitale dienstenverordening op 16 november 2022 in werking getreden.

Deze censuurwet geldt voor alle internet serviceproviders en platforms:

* Intermediaire diensten die netwerkinfrastructuur aanbieden: internetproviders, domeinnaam registrators,

* Hostingdiensten zoals cloud- en webhostingdiensten,

* Onlineplatforms waar verkopers en consumenten samenkomen, zoals onlinemarktplaatsen, appstores, deeleconomieplatforms en socialemediaplatforms

* Zeer grote onlineplatforms. Er zijn specifieke regels vastgesteld voor platforms die meer dan 10% van de Europeanen (dus 45 miljoen gebruikers) bereiken.

* Onlinemarktplaatsen moeten meer informatie inwinnen én publiceren over de bedrijven (handelaren) op hun platform. Digitale diensten moeten de regels voor het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts uitgebreider uitleggen aan gebruikers.

Grote platforms

De 19 allergrootste online platforms en zoekmachines moeten vanaf 25 augustus 2023 aan de regels van DSA voldoen. Als deze allergrootste platforms en zoekmachines hieraan geen gehoor geven, kan de Europese Commissie boetes opleggen.

Het zijn:
Alibaba AliExpress
Amazon Store
Apple AppStore
Booking.com
Facebook
Google Play
Google Maps
Google Shopping
Instagram
LinkedIn
Pinterest
Snapchat
TikTok
Twitter
Wikipedia
YouTube
Zalando
Zoekmachine Bing
Google Search

Dit artikel verscheen ook op DLM Plus.

Gerelateerd

Censuurwet DSA al direct in conflict met Musk over Twitter

Het gezicht van de censuur: YouTube kanaal Max Igan ‘beëindigd’

De censuur omzeilen met decentrale sociale media

Het antwoord op internetcensuur: decentrale social media in combinatie met publicaties op papier

 

Wil je een seintje per e-mail ontvangen bij iedere nieuwe posting op TransitieWeb?
Klik dan hier.

Wil je jouw reactie plaatsen bij dit artikel?

Ga dan met je cursor helemaal naar de bodem van deze pagina. Daar vind je een invulscherm. Je kunt daar je reactie intypen of inplakken. Het kan soms geruime tijd duren voordat je reactie zichtbaar is. Dit komt, omdat er eerst moderatie plaatsvindt.

Als je reageert kun je aangeven dat je een seintje wilt bij nieuwe reacties en/of bij nieuwe berichten.

Wil je dit artikel delen met anderen?
Maak dan bij voorkeur gebruik van e-mail. Zo is de kans een stuk kleiner dat je bericht gecensureerd wordt.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klimaatwetenschappers verklaren officieel einde aan ‘klimaatnoodtoestand’

Klimaatwetenschappers verklaren officieel einde aan ‘klimaatnoodtoestand’ – Climategate Klimaat www.climategate.nl Persbericht van de Climat...