Pagina's

vrijdag 12 januari 2024

Man wil niet langer bij Nederland horen, maar wil wel in woning blijven wonen (met korting)

Man wil niet langer bij Nederland horen, maar wil wel in woning blijven wonen (met korting) | Wonen
www.ad.nl

Soevereinen of autonomen, zoals de man in dit verhaal, vinden dat zij geen belasting, huur en andere aanslagen hoeven te betalen omdat zij geen ‘contract’ met de Nederlandse staat hebben. De groep bestaat uit minstens tienduizend burgers. Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maken de autonomen deel uit van een bredere beweging, die zich schuldig maakt aan ‘anti-institutioneel extremisme’. Zij hebben het wereldbeeld dat een ‘kwaadaardige elite’ aan de macht is die burgers wil onderdrukken.

Tegelijkertijd denken ze wel van allerlei rechten gebruik te mogen maken, zoals het recht op wonen. Woningcorporatie Portaal, met woningen in onder meer Arnhem, Leiden en Utrecht, heeft het al bijna een jaar aan de stok met een bewoner die van de ene op de andere dag heeft besloten om geen huur meer te betalen. Dat houdt hij maandenlang vol. Vanaf mei 2023 maakt hij nog slechts tien procent van de totale huur over, een bedrag van zo’n 60 euro per maand. Portaal stuurt meerdere brieven en uiteindelijk ook de deurwaarder op hem af om hem uit zijn huis te zetten, maar de man geeft niet thuis. Het komt uiteindelijk tot een rechtszaak.

De bewoner, van wie de identiteit onbekend is, stelt dat niemand bevoegd is om over hem, als ‘levende man’ te beslissen. Hij zegt dat de regels in Nederland niet geldig zijn en dat de overheid geen enkele macht heeft. Nederland zou een bedrijf zijn dat geen wetten kan maken, maar slechts bedrijfsregels. Met hem als levende man kan bovendien niet onderhandeld worden. Portaal is volgens hem een stichting die geen winstoogmerk heeft, maar die wel winst maakt op zijn woning. Hij vindt dat hij jarenlang veel te veel aan Portaal heeft betaald, de huurovereenkomst is daarom in zijn ogen niet langer geldig.

Log gratis in en ontvang
toegang tot exclusieve extra's

Maak binnen 1 minuut een gratis account aan.

Al een account of abonnement? 

De man, duidelijk door desinformatie op het verkeerde been gezet, krijgt op zitting de deksel op de neus. Iedereen die in Nederland woont, leeft of verblijft moet zich houden aan de in Nederland geldende regels, stelt de rechter in een deze week gepubliceerd vonnis. Hij wijst de man op de huurovereenkomst die hij in 2009 heeft gesloten. In die overeenkomst is de man akkoord gegaan om een bedrag van 600 euro per maand te betalen. Dat Portaal een stichting is, maakt dit niet anders. Een stichting mag wel degelijk geld verdienen en winst maken, zolang de winst maar wordt ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken. Dat is bij Portaal het geval, oordeelt de rechter.

Bovendien, als de man niet langer gebonden wil zijn aan het contract, had hij deze kunnen opzeggen en de woning kunnen laten ontruimen. Dat heeft hij niet gedaan. Door niet meer huur te betalen is de man zijn verplichtingen niet nagekomen. Dat is hij nog steeds niet van plan, laat hij op zitting weten. Maar daar komt hij niet mee weg. De rechter veroordeelt hem tot het terugbetalen van 3300 euro aan huurachterstand. Daarnaast moet hij zijn woning binnen veertien dagen verlaten.

De man wijst in een laatste wanhoopspoging nog op een artikel in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat dat ‘een ieder recht heeft op een levensstandaard die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder inbegrepen (…) huisvesting (….)’. Een belangrijk mensenrecht, erkent de rechter, maar ‘geen vrijbrief om ergens te wonen zonder de overeengekomen tegenprestatie te leveren’.

Soevereinen zoals deze bewoner baren de overheid grote zorgen. Bij de Hoge Raad zijn inmiddels duizenden brieven binnengekomen van burgers die zich op deze manier denken te kunnen uitschrijven bij de Nederlandse staat. ,,We moeten proberen te begrijpen waarom deze mensen dit doen”, zei president Dineke de Groot vorige maand tegen dagblad Trouw. Het is niet gebruikelijk dat de Hoge Raad op deze manier naar buiten treedt.

De Groot vindt het nodig aan de bel te trekken. Ze hoopt dat er meer aandacht komt voor het onderliggende probleem: hoe kan het dat mensen in zo’n penibele situatie belanden dat ze zich willen losmaken van de overheid?

We kampen met een wooncrisis. Hoe is deze ontstaan en belangrijker nog, hoe lossen we het op? (video):
Bekijk onze populairste nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Nog even dit…

In een tijd als deze is de behoefte aan betrouwbare informatie minstens zo groot als aan ontspanning. Het AD, het grootste multimedia nieuwsmerk van Nederland, biedt deze unieke combinatie als geen ander. Want bij het AD is het glas altijd halfvol en wordt er zonder poespas, maar altijd met fatsoen, geschreven. Want wij zijn de krant voor de mensen die mee willen doen, in plaats van langs de zijlijn te staan schreeuwen.

Je leest het AD al voor 1,75 per week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Klimaatwetenschappers verklaren officieel einde aan ‘klimaatnoodtoestand’

Klimaatwetenschappers verklaren officieel einde aan ‘klimaatnoodtoestand’ – Climategate Klimaat www.climategate.nl Persbericht van de Climat...