Pagina's

maandag 9 december 2024

Ruud krijgt een brief van ING, moet verklaren wat hij in de supermarkt koopt

Ruud krijgt een brief van ING, moet verklaren wat hij in de supermarkt koopt – Nieuwslive.nl
www.nieuwslive.nl

Dat banken jouw uitgaven goed in de gaten houden was al wel bekend, maar dat je een brief krijgt en je moet verklaren wat je in de supermarkt koopt? Gekker gaat het haast niet worden. Toch overkwam het Ruud.



Verklaringen
In de uitzending van Radar komt de gepikeerde Ruud aan het woord. Hij laat de brief zien en daarin staat dat de bank geconstateerd heeft dat hij in 11 maanden tijd een bedrag van €4337 heeft uitgegeven bij de Albert Heijn.

”We vernemen graag welke tegenprestaties aan deze transacties ten grondslag liggen”, zo wil de bank weten. Ruud moet ook verklaren waarom hij in 10 maanden tijd €2530 heeft overgemaakt naar de HVC Energie BV.

Fajah Lourens uit de kleren
Hij moet facturen overleggen en als dat niet lukt, wordt er zelfs gevraag om de laatste belastingaangifte naar ING op te sturen. Krankzinniger gaat bijna niet worden, zo vindt ook Ruud. ”Wat gaat de bank doen met mijn gegevens?”

Overheid
Ruud heeft gevraagd wat de reden van de brief is. Hij krijgt als antwoord dat het gaat ”een verplichting vanuit de overheid” is.

Radar meldt dat Nederlandse banken al zeker vijftien jaar onze transacties scannen. Niet of ze verdacht zijn, maar of ze ‘misschien verdacht’ zijn. ”Ze noemen zelf deze transacties dan ‘ongebruikelijk’.

Simon Lelieveld is adviseur financieel onderzoek en was tot twaalf jaar geleden hoofd toezicht bij de Nederlandse vereniging van banken. Hij legt de vinger op de zere plek.

Met deze kebab-grill creëer je thuis jouw eigen shoarmazaak
”Wij doen in Nederland al jaren te veel, omdat we ongebruikelijke transacties melden in plaats van verdachte tranacties. Dat is een grote fout die ook een inbreuk maakt op de privacy. Daardoor worden mensen ten onrechte bestickerd als zou er iets aan de hand zijn?”

Iedereen wordt gemonitord
Mag de ING dit eigenlijk wel vragen? Sinds 2008 moeten banken helpen voorkomen dat klanten geld witwassen of terreur financieren.

Daarom controleert elke bank alle transacties van klanten. Als de bank op eigen houtje bepaalt dat een transactie ongebruikelijk is, mag de bank vragen stellen.

Maar daar stopt het niet. Zonder dat jij het weet seint de bank ook de Financial Intelligence Unit in, die valt onder het ministerie van Justitie. De FIU gaat dan weer bepalen of de politie wordt ingelicht.

Kortom: iedereen wordt gemotitord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

CEO drone-fabrikant Saxon zegt: drones mogelijk op zoek naar vermiste kernkop

CEO drone-fabrikant Saxon zegt: drones mogelijk op zoek naar vermiste kernkop – Martin Vrijland www.martinvrijland.nl Het droneverhaal in de...