www.ad.nl
Wie kent iDeal niet? Dit betaalmiddel gebruik je waarschijnlijk al jaren voor heel veel online betalingen in bijvoorbeeld een webshop. Het bestaat sinds 2005 en telt inmiddels ruim 1,5 miljard transacties per jaar.
Maar we betalen op veel meer verschillende manieren. Zo sturen we vrienden en familie ook betalingsverzoeken, pinnen we in de winkel met onze pinpas of smartphone en kopen we dure spullen met onze creditcard. Al die betalingssystemen kunnen we beter integreren in een geavanceerd systeem dat in heel Europa werkt, vindt Francesconi.
,,Vier jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van een nieuw betalingssysteem dat alle Europeanen kunnen gebruiken. In Nederland heb je iDeal, maar daar kun je alleen online mee betalen. Ga je op vakantie naar Frankrijk, dan heb je je debetkaart van Visa of Mastercard nodig.’’
Reken je met de pin af in de winkel, dan heb je je bankkaart met Visa of Mastercard ook nodig. ,,Dat betalingssysteem is van de Amerikanen, dat betekent ook dat betalingsgegevens naar deze bedrijven gaan. Zeker met de huidige geopolitieke spanningen is het belangrijk dat we als Europa een eigen, onafhankelijk betaalmiddel hebben.’’
Dat Europese betalingssysteem moet Wero worden en is eigendom van EPI, een initiatief van zestien commerciële banken en partners uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Eerder lijfde dit bedrijf al het Nederlandse iDeal in. Wero kun je gerust zien als de Europese variant van iDeal, een betaalsysteem waarmee meerdere Europese banken de concurrentie willen aangaan met internationale grootmachten als PayPal, Mastercard en Visa. ,,Een gebruiksvriendelijk alternatief, gebouwd in en voor Europa.’’
Wero belooft een veilige en efficiënte digitale portemonnee te zijn voor alle betaalfuncties van gebruikers in heel Europa. Van betaalverzoeken tussen vrienden en pintransacties in de winkel tot aan online betalingen.
Momenteel werkt Wero al in Duitsland, Frankrijk en België. In de loop van 2026 wordt het in Nederland in fases geïntroduceerd ter vervanging van iDeal en later ook in Luxemburg. ,,Met deze vijf landen hebben we ongeveer 60 procent van de detailhandel in Europa gecoverd’’, zegt Francesconi. ,,Volgend jaar beginnen we dus met een gefaseerde overstap van iDeal naar Wero. Consumenten merken daar in eerste instantie niets van. Wero bouwt namelijk voort op de techniek van iDeal. Bijna alle Nederlandse banken doen daaraan mee.’’ Eind 2027 moeten alle consumenten over zijn naar het nieuwe betaalsysteem.
Wero wordt geïntegreerd in de app van verschillende banken, maar je kunt ook kiezen om de aparte app te gebruiken die gekoppeld is aan een of meerdere van je bankrekeningen. Als je wil, kun je de app ook laten synchroniseren met je contactenlijst zodat je vrienden en familie gemakkelijk een betaalverzoek kunt sturen.
In de toekomst kun je met de app bijvoorbeeld ook bij de digitale kassa een QR-code scannen en met een druk op de knop de betaling op je smartphone bevestigen.
Een van de sterke punten is volgens EPI het gebruiksgemak en het feit dat meerdere betalingssystemen in een app geïntegreerd zijn. ,,Bovendien kun je betalingen over de grens doen’’, zegt Francesconi. ,,Koop je nu iets in het buitenland dan kun je daar niet met iDeal betalen.’’
Een ander voordeel: het geld staat direct op de rekening van de begunstigde. Dat is nu niet altijd het geval. Zodra jij in een winkel met je betaalpas afrekent, staat het pas de volgende dag bij de winkelier op de bankrekening. ,,Met Wero krijg je direct de bevestiging of een klant ook daadwerkelijk heeft betaald. Wero moet vooral ook betalingen binnen Europa makkelijker maken.’’
In eerste instantie wordt Wero in Nederland enkel de vervanger van iDeal. ,,Die overgang proberen we zo zacht mogelijk te laten verlopen, want iDeal is ontzettend belangrijk binnen de online betalingen in Nederland’’, zegt Francesconi. ,,De overgang naar Wero moet eind 2027 zijn afgerond. Daarna willen we ook betaalverzoeken, contactloos betalen in winkels en betalen met qr-codes toevoegen. We laten de keuze aan de consumenten en winkeliers of ze hier ook echt gebruik van gaan maken. Het is bijvoorbeeld niet ter vervanging van Tikkie.’’
De diensten van de alles-in-één betaaloplossing worden daarna geleidelijk aan nog verder uitgebreid met nieuwe functies, zoals abonnement betalingen voor bijvoorbeeld Spotify, het huren van auto’s en reserveren van hotelkamers. Ook een product pas betalen bij aflevering en het uitgesteld betalen gaan in de toekomst tot de mogelijkheden behoren. Evenals verzekerd zijn bij een (grote) aankoop, zoals nu alleen met een creditcard het geval is.
Voor particulieren is het gebruik van Wero gratis.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Lees ook: Bij ING kost pinnen buiten Europa 3,50 euro plus een koersopslag, dit zijn de kosten bij alle banken
Heb je prangende vragen over geldzaken? Welke artikelen of video’s over geld wil jij graag lezen en bekijken? Mail je vraag of suggestie dan naar geld@dpgmedia.nl en wie weet gaan wij er mee aan de slag.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en X!
Wat zijn de gevaren van achteraf betalen?
Buy now, pay later: achteraf betalen voor spullen die je nu wilt hebben. Dit concept is de laatste jaren enorm populair geworden. Hoewel het een goed idee lijkt, zijn er toch risico's aan verbonden. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit waarom we verleid worden om gebruik te maken van achteraf betaaldiensten. Teun van der Velden van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) maakt zich grote zorgen over het verdienmodel van deze diensten. Is het beter om niets te kopen met achteraf betalen? Je ziet het in deze nieuwe aflevering van kijken = weten met Mike Megens. Dit is een aflevering van kijken = weten. Wil je geen nieuwe afleveringen missen? Open de app, klik op 'Play' in het midden van de onderste balk. Zoek naar deze show, klik erop en druk op het belletje. Je krijgt dan altijd een melding als er een nieuwe aflevering is!
Wat zijn de gevaren van achteraf betalen?
06:14
Jeroen geeft miljoenengrond weg: 'Geld is niet alles'
01:42
Hoe slim is het om te investeren in goud?
05:10
Waarom is single zijn zo duur?
04:31
Hoge gasprijzen en dure boodschappen: Inflatie uitgelegd
04:24
Cees (70) werkt na pensioen door: ‘Kan niet stilzitten’
07:28
Door foute vriend verloren Joop en Joke hun huis en geld
11:43
Minister van Financiën biedt miljoenennota aan: Eerste stap
00:50
Dit is hoe je gezond eten inkoopt zonder te veel te betalen!
01:39
Steeds meer Nederlanders slachtoffer van boilerroomfraude
04:01
Praat mee: betaal jij nog graag met contant geld?
05:47
Armoede in Nederland oplossen? 'Gewoon gaan werken hè'
04:37
Q&A Sparen: Zoveel spaargeld kan je het beste hebben
18:56
Q&A Sparen: Tips om te beleggen met je spaargeld
02:26
Koopzegels sparen bij de supermarkt: dit kan het opleveren
03:30
Fooi geven: wanneer doe je dat en hoeveel moet het zijn?
04:25
Binnenkijken in de Philips-villa: ‘Het is vergane glorie’ #7
18:12
Zo wordt transfergeld van voetballers verdeeld
07:29
Welke invloed hebben geldzorgen op je hersenen?
04:46
Zo hebben banken invloed op de prijs van je boodschappen
05:49
Door inflatie kopen we minder: beïnvloedt dat ons geluk?
05:26
Waarom schommelen de benzineprijzen zo erg?
05:17
Steeds meer Nederlanders zijn arm: wat kan het kabinet doen?
05:36
Wat gebeurt er met je geld als je doneert aan Giro 555?
04:43
Geen opmerkingen:
Een reactie posten