Pagina's

zondag 18 september 2022

ALDI Albrecht Diskont

ALDI Albrecht Diskont | Wappiepraat
wappiepraat.com

ALDI Albrecht Diskont

๐”๐ซ๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐š ๐†๐ž๐ซ๐ญ๐ซ๐ฎ๐ ๐›๐š๐ซ๐จ๐ง๐ž๐ฌ ๐ฏ๐จ๐ง ๐๐ž๐ซ ๐‹๐ž๐ฒ๐ž๐ง (๐ ๐ž๐›๐จ๐ซ๐ž๐ง ๐”๐ซ๐ฌ๐ฎ๐ฅ๐š ๐€๐ฅ๐›๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ, ๐„๐ฅ๐ฌ๐ž๐ง๐ž, ๐Ÿ– ๐จ๐ค๐ญ๐จ๐›๐ž๐ซ ๐Ÿ๐Ÿ—๐Ÿ“๐Ÿ–) ๐•๐จ๐จ๐ซ๐ณ๐ข๐ญ๐ญ๐ž๐ซ ๐„๐ฎ๐ซ๐จ๐ฉ๐ž๐ฌ๐ž ๐‚๐จ๐ฆ๐ฆ๐ข๐ฌ๐ฌ๐ข๐ž ๐‹๐ข๐ ๐‚๐ƒ๐”
๐ƒ๐จ๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ซ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ฆ๐š๐ฅ๐ข๐ ๐ž ๐ฆ๐ข๐ง๐ข๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ-๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ข๐๐ž๐ง๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž๐๐ž๐ซ๐ฌ๐š๐ค๐ฌ๐ž๐ง, ๐„๐ซ๐ง๐ฌ๐ญ ๐€๐ฅ๐›๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ (๐‚๐ƒ๐”) ๐ž๐ง ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฏ๐ซ๐จ๐ฎ๐ฐ ๐‡๐ž๐ข๐๐ž ๐€๐๐ž๐ฅ๐ž.
๐’๐ฎ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฆ๐š๐ซ๐ค๐ญ ๐€๐ฅ๐๐ข ๐ข๐ฌ ๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฅ๐ž๐๐ข๐  ๐ž๐ข๐ ๐ž๐ง๐๐จ๐ฆ ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐Ÿ๐š๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ž ๐€๐ฅ๐›๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ, ๐ž๐ซ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ž ๐š๐š๐ง๐๐ž๐ž๐ฅ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ฌ.
๐€๐‹๐ƒ๐ˆ (๐š๐Ÿ๐ค๐จ๐ซ๐ญ๐ข๐ง๐  ๐€๐ฅ๐›๐ซ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ƒ๐ข๐ฌ๐ค๐จ๐ง๐ญ) ๐ข๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐ข๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ง๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐š๐ฅ ๐จ๐ฉ๐ž๐ซ๐ž๐ซ๐ž๐ง๐๐ž ๐ƒ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฌ๐ž ๐ค๐ž๐ญ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ข๐ฌ๐œ๐จ๐ฎ๐ง๐ญ-๐ฌ๐ฎ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฆ๐š๐ซ๐ค๐ญ๐ž๐ง.

Wist je dat Ursula von der Leyen haar vader (Ernst Albrecht) verantwoordelijk was voor de #valsevlag operatie later bekend als “Celle Hole” en “Operation Fire Magic”. Hij gebruikte zijn #secretservice en #specialforces #GSG9 om een gevangenismuur op te blazen in een poging de #RAF de schuld te geven.
Hij was ook een enorme #Nazi #fanboy…

Voorvaderlijke adel, hoge adel, aristocratie, monarchieรซn, aristocratische families, clans, dynastieรซn en families ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ช Familie Albrecht – discounters en levensmiddelenindustrie (hoogwaardige vrijmetselaars)
Aldi is ’s werelds meest succesvolle discounter, die tot een paar jaar geleden werd geleid door twee fantomen. De oprichters Theodor ‘Theo’ Paul (1922-2010) en Karl Hans Albrecht (1920-2014) hebben bewust de publiciteit gemeden, er zijn tot hun dood nauwelijks foto’s gemaakt en verder is er weinig bekend over de voormalige rijkste Duitsers.
Zij vonden het kortingsprincipe uit en maakten het wereldwijd tot een toonaangevend bedrijfsprincipe. Hun efficiรซnte en slanke organisatie stond model voor generaties winkelmanagers. De broers kregen overal ter wereld navolging, maar nergens was het bedrijfsmodel zo succesvol toegepast als bij de Albrechts.
Niet alle Aldi’s zijn hetzelfde. Terwijl Aldi Sรผd (Karl Albrecht) in oranje-blauwe kleuren verschijnt, is Aldi Nord (Theo Albrecht) Nordic-cool in blauw en wit. Aldi Nord en Aldi Sรผd zijn twee bedrijven die afzonderlijk opereren sinds een familievete tussen de broers in 1961.
De naam Aldi is afgeleid van de achternaam Albrecht (AL) en Diskont (DI).
Terwijl de discounter in de jaren tachtig nog werd beschouwd als een supermarkt voor de armen, doet tegenwoordig 85 procent van de Duitsers boodschappen bij Aldi. In Zwitserland heeft Aldi Suisse (Aldi Sรผd) een marktaandeel van 5,11% en is daarmee de vierde grootste retailer.
Tot hun dood waren Theo (†2010) en Karl Albrecht (†2014) de twee rijkste Duitsers – de oudere broer Karl (Aldi Sรผd) met een fortuin van 18,3 miljard euro en Theodor (Aldi Nord) met 16,7 miljard euro.
Geschiedenis van het bedrijf
1913: Het familiebedrijf wordt opgericht in Essen. Karl Albrecht (1886-1943), een opgeleide bakker, begint op 10 april 1913 met de handel in bakkerswaren. Albrecht komt uit een koopmansfamilie (Krรคmerfamilie).
1914: Karls vrouw Anna Albrecht (1886-1970, nรฉe Siepmann), eveneens afkomstig uit een koopmansfamilie, opent de eerste kruidenierswinkel in Essen-Schonnebeck.
1919: De familie koopt een woon- en winkelpand aan de Huestrasse 89 in Essen-Schonnebeck. De verhuizing markeert de eerste uitbreiding van de kruidenierswinkel.
1943: De oprichter Karl Albrecht overlijdt tijdens de oorlog. Anna Albrecht leidde de zaak tenminste tijdens de oorlogsdagen van haar zoons en bleef na de overname door Karl en Theo tot 1960 deel uitmaken van de directie.
1945: De broers Karl en Theo Albrecht nemen het ouderlijk bedrijf over.
1948: De uitbreiding naar een winkelketen begint: aan het eind van het jaar zijn er al vier Albrecht-winkels.
1954: De eerste winkel buiten de stad Essen wordt geopend. Het filialennetwerk breidt uit tot 77 winkels. De broers veranderen de hoofdwinkel in een zelfbedieningszaak: Voor het eerst kunnen klanten zelf voedsel uit de schappen pakken.
1955: Het filialennetwerk (destijds Albrecht KG) blijft groeien: er zijn al 100 filialen in Noordrijn-Westfalen.
1957: Het tweede centrale magazijn met kantoorgebouw wordt geopend in Mรผlheim-Dรผmpten. De tweede vestiging wordt enkele jaren later het eerste hoofdkantoor van Aldi Sรผd.
1958: Ze hebben dan doorslaand succes met een idee dat de hele handel op zijn kop zet: de discountwinkel.
Aan het eind van de jaren vijftig beginnen de Albrechts het aanbod radicaal te beperken en zich te concentreren op hoogwaardige eigen merkproducten tegen concurrerende prijzen.
De artikelen worden op pallets de winkel binnengerold, waar de klanten de goederen uit de dozen moeten halen. Zij voeren het uit de VS geรฏmporteerde zelfbedieningsprincipe tot het uiterste door. Theo bedenkt hiervoor het merk Aldi, een kunstmatige naam gevormd uit “Albrecht Diskont”.
De spaarzaam ingerichte winkels en de slanke organisatie hebben een positief neveneffect: de nieuwe vestigingen zijn al na korte tijd winstgevend. Dit betekent dat verdere uitbreiding uit de winst kan worden gefinancierd. Dat is een goede zaak, want zowel Theo als Karl Albrecht hebben hun hele leven een afstandelijke relatie met banken gehad. Tot op heden doen de bedrijven het zoveel mogelijk zonder leningen.
In 1959 genereren 300 filialen reeds een omzet van 90 miljoen DM.
1961: Karl en Theo Albrecht besloten hun eigen weg te gaan, zij splitsten het bedrijf op en richtten de twee concerns Albrecht KG Mรผlheim (Aldi Sรผd) en Albrecht KG Essen (Aldi Nord) op, die nog steeds in familiebezit zijn. Karl Albrecht heeft vestigingen in Zuid- en West-Duitsland. Theo Albrecht heeft aanvankelijk vestigingen in Noord-Duitsland en na de val van de Berlijnse muur ook in Oost-Duitsland.
1973: Oprichting van de Siepmann Stichting. Het doel van de stichting is “het veiligstellen en bevorderen van de gemeenschappelijke belangen van de leden van de familie Albrecht”.
De stichting bezit de totale activa en de merkrechten van Aldi Sรผd.
Andere stichtingen zijn de Oertl Stichting (voorheen de Maria Albrecht Stichting) en de Elisen Stichting. De helft van het vermogen van de Siepmann Stichting zal worden overgedragen aan de Elisen Stichting als er geen afstammelingen meer zijn van de oprichter Karl Albrecht. Terwijl de Oertl Stichting cardiovasculair onderzoek financieel ondersteunt, is de Elisen Stichting gewijd aan het bevorderen van culturele projecten.
Oprichting van de Markus Stichting.
De Markus Foundation is een familiestichting voor het beheer van het totale vermogen van Aldi Nord en Trader Joe’s.
De Markus Foundation heeft een aandeel van 100% in Trader Joe’s en is met 61% de meerderheidsaandeelhouder van Aldi Nord. De overige 39% zijn in gelijke delen (elk 19,5%) in handen van de Lukas Stichting en de Jakobus Stichting. Deze twee stichtingen worden gecontroleerd door leden van de families Theo Albrecht junior en Babette Albrecht.
1979: Aldi Nord neemt de Amerikaanse supermarktketen Trader Joe’s over.
2020: Aldi Nord sluit de winkel aan de Huestrasse 89 in Essen. De verhuizing is historisch omdat de oprichtende familie Albrecht in 1919 de eerste echte kruidenierswinkel opende in het in 1909 gebouwde pand en het was het geboortehuis van Karl en Theo Albrecht. Ze zetten hun eerste stappen in de flat boven de winkel. Het bedrijf zelf noemt het ook zijn voorouderlijk huis.
Aldi Zuid
In 2019 zal Aldi Sรผd 59 miljard euro genereren en ongeveer 155.000 mensen en ongeveer 6.520 winkels wereldwijd in dienst hebben. In 1967 breidde Aldi Sรผd voor het eerst uit naar Oostenrijk. Vandaag exploiteert Aldi Sรผd 520 winkels in Oostenrijk.
In Oostenrijk heet Aldi “Hofer”. Daar zijn twee redenen voor: Ten eerste was de naam Aldi al beschermd aan het eind van de jaren zestig, toen het Duitse concern zich uitbreidde naar Oostenrijk. De “Adel Lebensmittel Diskont” had de naam voor zichzelf verworven.
Ten tweede heeft Aldi in het kader van de uitbreiding de Oostenrijkse Hofer-groep overgenomen, die enkele jaren eerder door Helmut Hofer was opgericht.
In de VS sinds 1967 met ongeveer 1.980 winkels. In het Verenigd Koninkrijk sinds 1990 met 870 winkels. Ierland (1999) 140 filialen, Australiรซ (2001) 550 filialen, sinds 2005 in Zwitserland (210 filialen) en Sloveniรซ (90 filialen). In Hongarije (sinds 2008) 140 filialen. China (2017) 5 winkels en Italiรซ volgde in 2018 met momenteel 80 winkels.
Aldi Noord
Aldi Nord verdiende in 2019 22,8 miljard euro en heeft ongeveer 77.661 mensen in dienst en ongeveer 4.725 winkels in negen Europese landen.
Duitsland (2 206 winkels), Frankrijk (870 winkels), Nederland (492 winkels), Belgiรซ/Luxemburg (456 winkels), Spanje (308 winkels), Denemarken (182 winkels), Polen (138 winkels) en Portugal (73 winkels).
Familie Karl Hans Albrecht (Aldi Sรผd)
Karl Hans Albrecht (1920-2014)
Over Karl Albrecht is zeer weinig informatie bekend, bijvoorbeeld dat hij vroom katholiek was en 67 jaar getrouwd met Maria ‘Mia’ Albrecht (nรฉe Tenbrink, 1923-2013).
Samen waren zij de ouders van twee kinderen, Karl Albrecht junior (* 1947) en Beate Heister (*1951 – nรฉe Albrecht). Ze hadden zes kleinkinderen, allemaal van hun dochter.
Hij voltooide zijn leertijd in de zaak van zijn ouders.
Vanaf 1939 was Karl soldaat in de Wehrmacht en nam hij deel aan de oorlog tegen de Sovjet-Unie. In 1941 raakte hij ernstig gewond in de strijd om Moskou en ontsnapte naar eigen zeggen ternauwernood aan een amputatie van zijn been.
Karl was een golfliefhebber en bezat zijn eigen golfbaan en hotel, de ร–schberghof bij Donaueschingen, die hij in 1976 liet bouwen. Vlakbij dit hotel had hij een vakantiehuis in Aasen. Hij kweekte naar verluidt orchideeรซn.
Karl Albrecht trok zich in 1994 terug uit de operationele activiteiten van Aldi Sรผd en nam het voorzitterschap van de raad van toezicht over. Ook dat gaf hij begin 2002 op. Het bedrijf werd nu uitsluitend geleid door niet-familiale managers.
Karl trok zich al in het midden van de jaren 50 volledig terug uit de publieke belangstelling. Hij hield zijn privรฉleven verborgen. Hij werd beschouwd als mediaschuw, verborg zijn identiteit en weigerde allerlei interviews. Pas kort voor zijn dood ontmoette hij een journalist voor een gesprek.
Hoewel Karl Albrecht sinds de jaren zeventig de rijkste persoon van Duitsland was, bestonden er geen filmbeelden in de media; slechts drie oudere foto’s waren bekend bij de pers in Duitsland.
Op veel foto’s werd Karl Albrecht aangezien voor zijn broer Theo.
Karl Albrecht Junior (*1947)
Karl deed zijn Abitur in Zwitserland, waarna hij rechten studeerde en promoveerde tot doctor in de rechten. Vervolgens ging hij in verschillende functies werken voor de Aldi Sรผd-groep, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de activiteiten in de Verenigde Staten. Hij ging in 2004 met pensioen nadat hij voor de derde keer aan kanker leed, waarvan hij inmiddels is hersteld.
Karl Junior is getrouwd met Gabriele Mertes (geboren in 1953) en heeft geen kinderen.
Hij is lid van de katholieke studentenvereniging KStV Brisgovia Freiburg.
Beate Heister (1951) Beate Heister is de jongste van de twee kinderen van de oprichter van Aldi-Sรผd. Ze is getrouwd met Peter Heister ( 1947), met wie ze zes kinderen heeft. Ze laat zich zelden in het openbaar zien.
Karl Junior en zijn zus Beate zijn de rijkste mensen in Duitsland. De erven Aldi bezitten momenteel 42,5 miljard dollar. In vergelijking met 2020 komt dit overeen met een stijging van nog eens 1,4 miljard dollar.
Theodor Paul Albrecht Familie (Aldi Nord)
Theodor Paul Albrecht (1922-2010)
Nadat Theo Albrecht de achtste klas van de katholieke Glรผckaufschule aan de Immelmannstrasse in Essen-Schonnebeck had doorlopen, leerde hij van 1936 tot 1938 het vak van verkoper in de winkel van zijn moeder. Hij deed een verdere opleiding in een delicatessenwinkel in Essen.
Theo nam deel aan de Afrikaanse campagne als lid van een bevoorradingseenheid en werd later in Italiรซ gevangen genomen door de Amerikanen.
In november 1971 werd Theo Albrecht ontvoerd en 17 dagen later vrijgelaten voor een losgeld van zeven miljoen mark. De ontvoerders werden gepakt en twee jaar later veroordeeld. De helft van het losgeld is echter nog steeds zoek.
Aangezien de gebroeders Albrecht een zeer teruggetrokken leven leidden, is er weinig bekend over Theo Albrecht. Beide broers werden beschouwd als zeer zuinig. Net als zijn broer speelde Theo golf en verzamelde hij typemachines.
Hij bezat een huis in het centrum van Nieblum op Fรถhr, waar Theo Albrecht en zijn vrouw Cรคcilie vaak verbleven.
De laatste gepubliceerde foto van Theo Albrecht dateert van 1971 – รฉรฉn dag na het einde van zijn ontvoering. De verslaggever Franz Ruch slaagde erin de twee broers Albrecht opnieuw te fotograferen in 1987.
Cรคcilie ‘Cilly’ Albrecht (1927-2018)
Cรคcilie was Theo’s vrouw en leidde een zeer teruggetrokken leven waarover weinig uitlekte naar de buitenwereld. Cilly werd als publiciteitsschuw beschouwd en gaf nooit een interview.
De streng katholieke Cilly Albrecht legde vast wat een familielid moest doen en laten.
Ze was voorzitster van de Markus Stichting. De Markus Foundation beheert de totale activa van Aldi Nord en Trader Joe’s. Bovendien bezit de stichting de merkrechten.
Zij had grote invloed op het bedrijfsimperium door de zeggenschap die zij deelde met haar zoon Theo Albrecht junior over twee van de drie stichtingen (Markus en Lukas Foundations) die eigenaar zijn van Aldi Nord.
Theo Albrecht junior (*1950)
Theo Albrecht junior studeerde af aan de middelbare school in Zwitserland. Vervolgens studeerde hij economie aan de universiteit van Innsbruck en studeerde in 1980 af met een diploma bedrijfskunde.
Theo Albrecht Junior werd in 1982 lid van de Raad van Bestuur.
In 2011 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van de Stichting als plaatsvervangend voorzitter.
Theo Junior is het enige lid van de familie Albrecht dat nog actief betrokken is bij het discounterconcern Aldi. Aldi-Nord en Aldi-Sรผd worden uitsluitend geleid door niet-familiale managers.
In 1997 trouwde hij met Katja Albrecht (*1972). Ze hebben samen een dochter, Dorothy Albrecht (vermoedelijk op leeftijd).
Theo Junior en Katja zijn in 2019 gescheiden. Katja Albrecht werd verliefd op de 32-jarige Karim T, een Afghaanse vluchteling en verkoper van mobiele telefoons. Het paar heeft een zoontje van twee jaar oud. Puur theoretisch gezien zou Theo Albrecht jr. dus de juridische vader van de zoon van Karim T. kunnen zijn. Tenzij hij ondertussen officieel het vaderschap heeft erkend.
Volgens het tijdschrift Forbes wordt zijn fortuin geschat op 22 miljard dollar (2021).
Berthold Albrecht (1954-2012)
Berthold Albrecht was de jongere zoon van de oprichter van Aldi Nord.
Hij was voorzitter van de niet-afscheidbare Markus Stichting, die verantwoordelijk was voor het totale vermogen van Aldi-Nord. Daar had hij vooral de leiding over de Amerikaanse kruidenierswinkelketen Trader Joe’s, die sinds 1979 deel uitmaakt van de Aldi-Nord groep.
Hij was ook eigenaar van Weba-Holding GmbH. Hij zou vooral zijn hobby oldtimerrally’s hebben uitgeoefend.
Hij trouwde Babette in september 1985 in Schloss Hugenpoet bij Essen.
Met Babette werd Albrecht vader van vijf kinderen, waaronder een vierling die in 1990 werd geboren – drie meisjes en een jongen; twee jaar later nog een dochter.
Kort voor de dood van Berthold, werden de twee meer en meer teruggetrokken. Soms verbleven ze wekenlang in het Grand Hotel Quellenhof in het Zwitserse kuuroord Bad Ragaz – deels omdat Berthold hoopte daar verlichting te vinden voor zijn leverziekte. Maar de ziekte was niet te stoppen. Op 26 november 2012 overleed hij in een ziekenhuis in het naburige Chur.
Babette Albrecht (*1959 – nรฉe Schรถnbohm)
Babette, een vrolijke jonge vrouw die van feesten hield, moet een cultuurschok zijn geweest voor de streng katholieke en teruggetrokken Albrecht-clan.
Sinds de dood van haar man ontvangen Babette Albrecht en hun vijf kinderen een jaarlijkse uitkering van 25 miljoen euro van de James Foundation.
De eerste Aldi Winkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes - Zembla www.bnnvara.nl Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes Wetenschappers hebben voor het...