erikjansen.substack.com
De introductie van de zogenaamde 15 minute cities, zoals de C40-steden, heeft voor veel ophef gezorgd onder onze lezers. Niet alleen omdat deze steden lijken te draaien om controle, maar ook omdat de infrastructuur, die ons zogenaamd onafhankelijk moet maken, juist steeds afhankelijker wordt van grote spelers. Glasvezel tot in je huis klinkt wellicht handig, maar is er meer aan de hand?
Wat speelt er echt met glasvezel?
Het is geen geheim dat glasvezel de ruggengraat vormt van supersnel internet. De meeste steden, waaronder Rotterdam, zijn al voorzien van glasvezelverbindingen in de straten. De afgelopen jaren hebben grote telecombedrijven deze technologie uitgerold naar wijken en gemeenschappen, zodat we klaar zijn voor een toekomst vol slimme apparaten en systemen. Maar nu lijkt er een nieuwe stap te zijn: glasvezel tot in je huis. En daarvoor willen ze je expliciete toestemming.
Hier komt de vraag: waarom moet je toestemming geven? Als je coax-internet hebt, zoals velen onder ons, krijg je de internetverbinding via een coax-kabel vanaf het punt waar de glasvezel eindigt. Werkt prima, toch? Waarom zouden ze ineens het idee hebben dat ze toestemming nodig hebben om die glasvezel helemaal tot in je woonkamer te trekken, zeker als je hun diensten niet eens gebruikt?
Controle en toegang tot data
Hier begint het pas echt interessant te worden. Veel mensen staan er niet bij stil, maar glasvezel tot in je huis gaat niet alleen om het verbeteren van je internetverbinding. In de context van 15 minute cities, waar de overheid en grote techbedrijven controle en toezicht willen uitoefenen op het leven van mensen, kan die directe glasvezelaansluiting een manier zijn om meer grip te krijgen op de data die binnen en buiten jouw huis stroomt. Denk aan slimme meters, beveiligingscamera's, thermostaten, en zelfs je koelkast die in verbinding staat met het internet.
Glasvezel biedt immers niet alleen veel snellere dataverbindingen, maar ook een stabielere, directere toegang. Dit maakt het makkelijker voor bedrijven (en overheden) om gegevens in realtime te verzamelen. In een wereld waarin data de nieuwe olie is, kan deze toegang goud waard zijn.
Waarom ze specifiek glasvezel in je huis willen
Telecombedrijven vragen dus je toestemming om deze glasvezel helemaal naar binnen te trekken. En hoewel dat wellicht klinkt als een keuze, kunnen we ons afvragen of dit wel echt zo vrijblijvend is. Met een massale uitrol van glasvezel, willen ze zoveel mogelijk woningen voorzien van hun verbindingen. Maar het feit dat ze jouw toestemming nodig hebben, laat zien dat er meer speelt dan simpelweg het aanbieden van een betere service.
Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen hebben geen idee wat de technische verschillen zijn tussen glasvezel en coax of DSL. Maar als een partij aan de deur klopt en zegt dat ze een glasvezelkabel in je huis willen trekken, waarom vragen ze dan niet gewoon: "Wil je ons internet gebruiken?" Nee, in plaats daarvan willen ze simpelweg toegang tot jouw huis, zelfs als je hun diensten niet eens afneemt. Dit voelt alsof ze zich klaarmaken voor iets groters.
Wat betekent dit voor de toekomst van controle?
In het tijdperk van de Internet of Things en slimme steden lijkt het logisch dat we supersnel internet nodig hebben om alles te verbinden. Maar met glasvezel tot in je huis krijgen telecombedrijven niet alleen toegang tot je data, maar ook tot je huis. En dit kan zorgwekkend zijn, vooral als we kijken naar de groeiende trend van digitale surveillance en controle in steden die onderdeel zijn van het C40-netwerk.
In de toekomst zou een volledig verbonden huis, met alle apparaten aan een glasvezelnetwerk, een goudmijn aan informatie kunnen zijn. Van jouw energiegebruik tot welke apparaten je wanneer gebruikt, elke beweging binnen je woning zou kunnen worden gemonitord. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker voor bedrijven om gerichte advertenties te sturen, maar kan ook worden ingezet voor overheidsdoeleinden. Denk aan toezicht op wie er thuis is, op welke tijdstippen, en hoe vaak je internetverbinding wordt gebruikt.
Het gevaar van verplichte aansluiting
Wat veel mensen niet door hebben, is dat als er eenmaal een glasvezelaansluiting in je huis ligt, deze praktisch gezien permanent is. Zelfs als je nu coax-internet gebruikt, kan de glasvezelaanbieder in de toekomst gebruik maken van die glasvezelverbinding zonder dat je daar directe controle over hebt. De vraag is dan: wie heeft er toegang tot jouw glasvezelnetwerk? Wie kijkt er mee?
Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar zodra deze infrastructuur volledig uitgerold is, wordt het steeds moeilijker om je af te sluiten van deze systemen. Zoals we al eerder hebben gezien met slimme meters, kan er op den duur sprake zijn van verplichtingen vanuit de overheid of energieleveranciers. Wat gebeurt er als glasvezel in je huis de norm wordt? Zullen we dan nog een keuze hebben om ons te verzetten?
Waarom ik het heb geweigerd
Persoonlijk heb ik hen de toegang tot mijn huis geweigerd. De medewerker aan de deur was vriendelijk, maar ik kon geen goede reden bedenken waarom ik deze kabel nodig had, vooral omdat ik tevreden ben met mijn huidige verbinding via coax. En de gedachte dat een bedrijf toegang zou krijgen tot mijn woning, zelfs zonder dat ik hun diensten gebruik, voelde niet juist.
Toen ik hen vertelde dat ik niet geïnteresseerd was, kreeg ik een verrassende reactie: "U mag weigeren, maar als u in de toekomst toch besluit om glasvezel af te nemen, dient u voor deze werkzaamheden te betalen." Met andere woorden, ze leggen de druk op je. Je krijgt het gevoel dat je nu moet instemmen, anders word je later financieel gestraft als je ooit wél van hun diensten gebruik wilt maken. Alsnog heb ik geweigerd.
Het is een klein gebaar van verzet tegen de groeiende drang naar controle en toezicht. Want als we nu niet opletten, wordt onze vrijheid steeds verder ingeperkt zonder dat we het doorhebben.
Wat kan jij doen?
Mochten ze binnenkort ook bij jou aan de deur kloppen, denk dan goed na voordat je die toestemming geeft. Het lijkt een onschuldige technische upgrade, maar de implicaties gaan veel verder. Het is belangrijk om je af te vragen wat dit betekent voor jouw privacy, voor jouw controle over je eigen huis, en voor de toekomst van onze steden.
In een wereld waar alles en iedereen verbonden is, is het laatste wat we willen dat die verbindingen worden misbruikt door grote bedrijven en overheden voor doeleinden die niet in ons belang zijn.
Dus wees waakzaam, blijf vragen stellen, en denk goed na voordat je toestemming geeft voor iets dat wellicht meer controle geeft dan je aanvankelijk dacht.
#glasvezelcontrole
#C40stedenwaanzin
#digitalesurveillance
#GlasvezelAanval
#privacybedreiging
#fibercontrol
#C40citymadness
#digitalsurveillance
#FiberThreat
#privacythreat
Geen opmerkingen:
Een reactie posten