Pagina's

donderdag 3 augustus 2023

Waarom wordt de omstreden blockbuster 'Sound of Freedom' hier niet vertoond?

Waarom wordt de omstreden blockbuster 'Sound of Freedom' hier niet vertoond? 'Werk van God verricht'
www.moviemeter.nl
Waarom wordt de omstreden blockbuster 'Sound of Freedom' hier niet vertoond? 'Werk van God verricht'

De omstreden film Sound of Freedom van regisseur Alejandro Monteverde is in de Verenigde Staten razendpopulair en doet weinig onder voor Mission: ImpossibleOok de beoordelingen liegen er niet om: een 7,9 op IMDb, een 72%-score op Rotten Tomatoes en zelfs een 4,82 uit 5 op MovieMeter. Hoe kan het dan toch dat de film in Nederland nog niet officieel te zien is?

Door alle lawaai rondom Oppenheimer en Barbie zou je bijna vergeten dat er ook nog andere films verschijnen. Zelfs een titel als Mission: Impossible werd de afgelopen tijd ondergesneeuwd door het roze van Greta Gerwig en de eindeloze foto's van een uitgemergelde Cillian Murphy. Eén nieuwe film moest het, zeker in landen buiten Noord-Amerika, echter in het bijzonder ontgelden. Deze film, genaamd Sound of Freedomging op 4 juli in première op het witte doek, maar is bij veel mensen volledig onder de radar gebleven; en dat terwijl de titel in Verenigde Staten wordt beschouwd als een absoluut kassucces. Heel gek is dat ook niet, want de rolprent van Alejandro Monteverde is hier helemaal niet te zien. 

Meerdere controverses

Dat de film met een budget van 14 miljoen dollar, die in de Verenigde Staten al meer dan 100 miljoen dollar heeft opgehaald, hier zowel in de bioscoop als op de streamingdiensten ontbreekt, heeft te maken met verschillende factoren. Eén van die factoren is het imago van de Amerikaanse hoofrolspeler Jim Caviezel. Deze acteur, onder meer bekend van zijn rol in de film The Passion of the Christzou namelijk diverse antisemitische uitspraken hebben gedaan en een aanhanger zijn van QAnon, een extreemrechtse politieke stroming die trekjes vertoont van een sekte. De overtuigingen van deze groep worden beschouwd als 'schadelijke complottheorieën.' En van deze overtuigingen zou ook Sound of Freedom bolstaan, evenals de tweets van de acteur ter promotie van de film.

En dan is er nog de omstreden acteur Eduardo Verástegui. Van hem wordt gezegd dat hij er goed contact op nahoudt met de extreemrechtse Spaanse leider Santiago Abascal en de Hongaarse extreem-conservatieve leider Viktor Orbán. Om nog maar te zwijgen over zijn standpunt in de abortus-kwestie en zijn vriendschap met ex-president Donald Trump. Zaken die niet in goede aarde vallen bij verschillende distributeurs en andere mediabedrijven die voor een uiteindelijke verspreiding moeten zorgen. 

trailer

Vertoningen buiten de Verenigde Staten

Sound of Freedom vertelt het verhaal van CIA-agent Tim Ballard. Hij leidt een volmaakt gezinsleven en stort zich vol op zijn werk tot hij op een dag ontslag neemt en zich aan een nieuwe missie toewijdt: kinderen uit de handen van kartels en de mensenhandel redden. Hij gaat naar Colombia en slaat de handen ineen met ene Batman om de kindersmokkelaars te stoppen. "Door deze film te maken hebben wij samen het werk van God verricht," zo zei Caviezel zelf over de film. 

Terwijl de bioscoopkassa's in de Verenigde Staten dus volstromen, lijkt een Nederlandse release er niet in te zitten. Dat heeft volgens Kinepolis (via HLN.bete maken met het feit dat er gewoonweg geen distributeur is om deze in verschillende Europese landen te verspreiden. Wel doet de bioscoopketen er alles aan om de film hierheen te krijgen. "Er zijn gesprekken gaande om de film naar het grote scherm te brengen in Europa. Maar zolang er geen distributeur is die de film kan aanbieden aan ons, kunnen wij de film niet uitzenden. We zijn echter op de hoogte van de grote vraag naar deze film en doen ons uiterste best om deze naar onze bioscopen te brengen," zo laat Kinepolis weten tegenover de Belgische media. Afwachten dus.  

Verder praten kan in het filmtopic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes - Zembla www.bnnvara.nl Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes Wetenschappers hebben voor het...