Pagina's

zondag 26 mei 2024

Rusland voert sabotageoperaties uit in heel Europa

NYT: Rusland voert sabotageoperaties uit in heel Europa om steun voor Oekraïne te ondermijnen
www.upday.com
Russische politieagenten en soldaten van de Nationale Garde bewaken het Rode Plein voor het Kremlin.

Amerikaanse en Europese inlichtingenofficieren volgen een toename van sabotageoperaties op laag niveau in Europa die volgens hen deel uitmaken van een Russische campagne om de steun voor de Oekraïense oorlogsinspanningen te ondermijnen. Dat meldt de New York Times.

De geheime operaties zijn meestal brandstichtingen of pogingen daartoe op een groot aantal locaties, waaronder een magazijn in Engeland, een verffabriek in Polen, huizen in Letland en opmerkelijk genoeg, een Ikea-winkel in Litouwen.

Maar er zijn ook mensen gearresteerd die ervan beschuldigd worden Russische agenten te zijn, op beschuldiging van het beramen van aanslagen op Amerikaanse militaire bases, bijvoorbeeld in Duitsland, waar twee personen zijn gearresteerd voor een mogelijk sabotagecomplot namens Rusland.

Hoewel de aanslagen willekeurig lijken, zeggen Amerikaanse en Europese veiligheidsfunctionarissen dat ze deel uitmaken van een gezamenlijke inspanning van Rusland om de wapenleveranties aan Kyiv te vertragen en de schijn te wekken van een groeiende Europese oppositie tegen steun aan Oekraïne. En de ambtenaren zeggen dat de militaire inlichtingendienst van Rusland de campagne leidt.

10 Interesting Facts About Earth's Oceans

De aanvallen hebben, tot nu toe althans, de wapenstroom naar Oekraïne niet onderbroken en veel van de doelwitten houden niet direct verband met de oorlog. Maar volgens sommige veiligheidsfunctionarissen probeert Rusland angst te zaaien en Europese landen te dwingen om de hele wapenleveringsketen extra te beveiligen, waardoor de kosten toenemen en het tempo van de overdrachten afneemt.

Rusland voert een 'schaduwoorlog' tegen Europa

NAVO en Europese leiders hebben gewaarschuwd voor de groeiende dreiging. Premier Kaja Kallas van Estland zei vorige week dat Rusland een 'schaduwoorlog' voert tegen Europa. Premier Donald Tusk van Polen kondigde de arrestatie aan van 12 mensen die beschuldigd worden van het uitvoeren van "afranselingen, brandstichting en pogingen tot brandstichting" voor de Russische inlichtingendienst.

En premier Jonas Gahr Store van Noorwegen zei dat Rusland "een reële en ernstige bedreiging" vormt, nadat zijn land had gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen op energieproducenten en wapenfabrieken.

ARTIKEL GAAT VERDER NA DE ADVERTENTIE

Temidden van de groeiende bezorgdheid over sabotage zullen NAVO-ambassadeurs volgende maand een ontmoeting hebben met Avril D. Haines, de Amerikaanse directeur van de nationale inlichtingendienst. Haines gaat een briefing geven over de oorlog van Rusland in Oekraïne, maar ze zal het ook hebben over de geheime sabotagecampagne van Moskou in Europa.

Veiligheidsfunctionarissen wilden hun inlichtingen, die de sabotage in verband brachten met de Russische militaire inlichtingendienst, niet beschrijven, maar Amerikaanse en Britse spionagediensten zijn diep in de Russische veiligheidsdiensten doorgedrongen. Voor de oorlog in Oekraïne gaven de Verenigde Staten en Groot-Brittannië geheime stukken vrij waarin verschillende plannen van de Russische militaire inlichtingendienst werden onthuld om een vals voorwendsel te creëren voor de Russische invasie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als u Satan was, hoe zou u mensen hun geloof laten verliezen?

CHATGPT SPREEKT Een Franstalig Telegram kanaal heeft aan ChatGPT de volgende vraag gesteld : Als u Satan was, hoe zou u mensen h...