Pagina's

zondag 14 juli 2024

Aanslag op Donald Trump

Paniek en heldendaden wisselen elkaar af bij aanslag op Trump: een verslag van seconden die wel uren leken | Aanslag op Donald Trump
www.ad.nl
De identiteit van de gedode dader is bekend. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media al eerder berichtten op basis van bronnen. Bijzonderheden over zijn motieven zullen volgen, maar Amerika was gisteravond getuige van een onvoorstelbaar drama.

Lees ook

Dader Thomas Crooks ‘was Republikein, maar steunde Democraten’

Geschokte reacties na aanslag op Trump: ‘Verkiezingen nu extra beladen’
De presidentskandidaat liet op zich wachten. Trump was bijna een uur te laat. Zijn aanhangers hupsten wat op de muziek. De oud-president kwam en werd met groot gejuich ontvangen. ,,Dit is een grote menigte. Dit is een grote, grote, prachtige menigte”, zei hij met op zijn hoofd de bekende felrode MAGA-pet.

Trump had kennelijk geen zin in een standaardverhaal. Hij bood aan om de Republikeinse Senaatskandidaat, Dave McCormick, te laten spreken, maar McCormick was nog niet klaar.

,,Jullie vinden het niet erg als ik van de teleprompter (waarop de tekst van een speech te lezen is, red.) afwijk, hè?”, plaagde Trump indirect zijn rivaal Joe Biden die recent de nodige problemen had met het apparaat. Er verscheen een grafiek op het scherm met daarop illegale grensoversteken uit Mexico sinds 2021, het jaar waarin hij het Witte Huis moest verlaten.

,,Kijk wat er met ons land is gebeurd!”, zei Trump toen vijf of zes plops klonken. Het waren schoten, en Trump dook achter zijn spreektafel.

Donald Trump is gewond en wordt omringd door lijfwachten. © AP
,,Omlaag, omlaag, omlaag”, schreeuwden lijfwachten die het podium op renden en Trump beschermden. In de menigte werd geschreeuwd. Mensen achter het podium keken vertwijfeld. Meer agenten van de geheime dienst stormden het podium op, gevolgd door mannen in zwarte kleding met kogelwerende vesten en helmen, gewapend met aanvalsgeweren. The Washington Post noteerde wat er werd gezegd net na de schoten hadden geklonken.

,,Zijn we in orde?” zei een van de agenten, hoorbaar via de microfoon op het podium.

,,Schutter is uitgeschakeld”, antwoordde een ander.

,,Laat me mijn schoenen aantrekken”, zei Trump, terwijl de agenten hem optilden.

,,Wacht even, uw hoofd bloedt.”

,,Laat me mijn schoenen aantrekken”, zei de voormalige president opnieuw, terwijl de agenten een kring om hem vormden.

,,Wacht,” zei Trump, en stak een vuist omhoog. ,,Vecht!” zei hij. ,,Vecht!” De menigte begon te juichen toen ze hem zagen staan en scandeerde opnieuw ‘USA!, USA!’, zoals bij Trumps aankomst.

,,We moeten bewegen”, zei een agent. Leunend op de agenten voor hulp, hield Trump zijn vuist omhoog terwijl hij het podium af strompelde, de trap af en zijn zwarte SUV in. Eén zwarte lakschoen bleef achter op het roodtapijt podium, aldus Amerikaanse media.

Het door veiligheidsdiensten ontruimde terrein van Trump toespraak, kort na de aanslag. © Getty Images
Het was zeker een aanslag. Doug Mills, een ervaren fotograaf van The New York Times, legde het beeld vast van een kogel die langs het hoofd van voormalig president Donald J. Trump scheerde.

Officieren van de geheime dienst, county-sheriffs, staatstroopers en het Amerikaanse departement van Binnenlandse Veiligheid evacueerden de menigte. Trumpfans liepen geschokt naar buiten, belden en sms’ten familie en vrienden en maakten video’s. Sommigen reageerden hun ontzetting af op de aanwezige media.

,,De liberale media zijn verantwoordelijk!”, En: ,,Jullie zijn allemaal verdoemd”, klonk het. Andere mensen zochten de camera’s op om ooggetuigenverslagen te geven, maar ze waren verward en soms tegenstrijdig te midden van de paniek.

Wat restte was een desolaat terrein vol lege plastic waterflessen. Een gigantische Amerikaanse vlag gehesen door twee kranen wapperde hoog boven de lege witte tribunes omringd met rood, wit en blauw lint, aldus The Washington Post.

Nog even dit…
In een tijd als deze is de behoefte aan betrouwbare informatie minstens zo groot als aan ontspanning. Het AD, het grootste multimedia nieuwsmerk van Nederland, biedt deze unieke combinatie als geen ander. Want bij het AD is het glas altijd halfvol en wordt er zonder poespas, maar altijd met fatsoen, geschreven. Want wij zijn de krant voor de mensen die mee willen doen, in plaats van langs de zijlijn te staan schreeuwen.

Je leest het AD al voor 1,75 per week.

Meer informatie
Al abonnee? Log dan in .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als u Satan was, hoe zou u mensen hun geloof laten verliezen?

CHATGPT SPREEKT Een Franstalig Telegram kanaal heeft aan ChatGPT de volgende vraag gesteld : Als u Satan was, hoe zou u mensen h...