Pagina's

dinsdag 9 mei 2023

Poetin spreekt volk toe op Overwinningsdag: “Het Westen is vergeten wie de nazi’s verslagen heeft”

Poetin spreekt volk toe op Overwinningsdag: “Het Westen is vergeten wie de nazi’s verslagen heeft”
m.nieuwsblad.be

Poetin spreekt volk toe op Overwinningsdag: “Het Westen is vergeten wie de nazi’s verslagen heeft”

Het is Overwinningsdag in Rusland dinsdag. Met een grootschalige militaire parade in Moskou herdenken de Russen de overwinning op nazi-Duitsland in Wereldoorlog II. Er was vooraf even twijfel of en zo ja, op welke manier Vladimir Poetin de feestelijkheden zou bijwonen, maar hij nam vanochtend gewoon plaats op het podium in Moskou en sprak zijn volk ook toe.

Gilles LiesenborghsBron: BELGA, Reuters, The Guardian

De bizarre droneaanval op het Kremlin van enkele dagen geleden heeft de waakzaamheid in Moskou verhoogd, maar de feestelijkheden rond Overwinningsdag gaan bijna allemaal door zoals gepland. Geflankeerd door een tiental medestanders en veiligheidsagenten kwam de Russische president Vladimir Poetin dinsdagochtend rond 9 uur toe op het Rode Plein in Moskou om de jaarlijkse militaire parade bij te wonen. Na een begroeting van alle aanwezige hoogwaardigheidsbekleders nam hij plaats centraal op het grote podium. Ook staatshoofden en regeringsleiders uit Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Armenië zijn aanwezig.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Na een korte militaire optocht op het plein nam Poetin zelf het woord. De Russische president sprak over de overwinning in Wereldoorlog II, maar verwees, zoals verwacht, ook regelmatig naar de huidige “speciale militaire operatie” in Oekraïne. “Vandaag staat de beschaving opnieuw op een beslissend keerpunt. Er is een echte oorlog ontketend tegen ons vaderland”, aldus Poetin. De beschuldigende vinger ging daarbij meer dan eens richting “het Westen”. “Ze zijn vergeten wie de nazi's uiteindelijk verslagen heeft”, sprak hij. “We zien hoe ze ondertussen herdenkingsmonumenten aan Sovjetsoldaten vernielen en de nazi's tot cult maken. Ze willen ons land vernietigen. Het Oekraïense volk wordt als gijzelaar gebruikt bij een staatsgreep, bij de Westerse ambities”, aldus de president.

LEES OOK. Opslagplaats vol oud materieel is nu half leeg: Rusland trekt met antieke tanks naar slagveld (+)

“Vredevolle toekomst”

Poetin sprak ook steun uit voor zijn eigen soldaten aan het front: “We willen een vredevolle toekomst en zijn trots op de deelnemers aan de speciale militaire operatie in Oekraïne. Onze staat en de toekomst van onze mensen hangen van jullie af. Heel het land staat achter jullie, we bidden voor jullie. Niets is sterker dan de liefde voor ons vaderland.”

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Geen luchtdefilé

De taal die Poetin sprak tijdens zijn 10 minuten durende speech lag in lijn met wat hij al enkele maanden verkondigt. Reageren op de ongeruste berichten van zijn leger aan het front deed hij niet. De Russische strijdkrachten zijn zich aan het voorbereiden op een groot tegenoffensief van Oekraïne en geregeld duiken er filmpjes op van soldaten die klagen over een gebrek aan wapens en munitie. Vooral Wagner-baas Jevgeni Prigozjin werd de laatste weken almaar scherper in zijn retoriek.

LEES OOK. Als Wagner-baas zijn woord houdt over terugtrekking, wordt Bachmoet veroveren haast onmogelijk (+)

Na zijn speech ging de militaire parade voort. Naast de militairen was ook heel wat oorlogsmateriaal te zien, zoals raketlanceerders, maar geen gevechtstanks. Enkel een historische T-34 uit de Tweede Wereldoorlog was te zien. Er is geen officiële uitleg waarom de gevechtstanks dinsdag op het appel ontbraken. Opvallend genoeg was er ook geen luchtdefilé, nochtans oogde de lucht boven Moskou relatief helder. Wel stapte de president met zijn gevolg nog naar een herdenkingsmonument van Wereldoorlog II een beetje verderop in Moskou. Terwijl het volkslied weerklonk en de Russische vlag werd gehesen, legde hij er een bloemenkrans neer.

Overwinningsdag is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland. Het Russische volk herdenkt de offers die de Sovjet-Unie destijds heeft gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huidige oorlog in Oekraïne maakt de editie van 2023 heel emotioneel beladen. Volgens officiële cijfers marcheren ongeveer 8.000 soldaten over het Rode Plein. Onder hen zijn ook mannen die de voorbije maanden in Oekraïne vochten. De afgelopen maanden sneuvelden duizenden Russische soldaten bij de invasie.

© via REUTERS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes - Zembla www.bnnvara.nl Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes Wetenschappers hebben voor het...