Jurist van Leeuwen slaat alarm
De afgelopen maanden spraken hoogleraren, juristen en advocaten hun zorg uit over de schending van onze grondrechten en onze rechtsstaat. Maar de situatie is wellicht nog erger dan nu al blijkt uit de noodverordening en het wetsvoorstel voor de spoedwet.
Jurist Mike van Leeuwen deed een verontrustende ontdekking. Van Leeuwen schrijft op de blog Vrijheidsrechten: “Het gaat ernstig mis met ons recht en de wet. In deze blog informeren wij u over de veranderingen die nu gaande zijn! En vragen ons daarbij af: Wat is er aan de hand? Zet Rutte alle wetten buiten spel? De revolutie begint nu echt op gang te komen. Is dit een staatsgreep? Een afschaffing van onze rechtstaat?”
Er is al veel commotie over de spoedwet om de coronamaatregelen in de wet ter verankeren. De spoedwet wordt door vele juristen en advocaten als schending van de fundamentele rechten van de mens en grondwet gezien. Bovendien wordt deze ”wijzigingswet” feitelijk als “consultatieversie” gepresenteerd. Deze wijzigingswet is daarnaast ook niet “juridisch juist gejuridiseerd”, dat wil zeggen op naam en handtekeningen van betreffende aansprakelijke en verantwoordelijke mensen. Nog erger is de ontdekking dat de wijzigingen reeds van kracht zijn. Uit publicaties op Maximus.nl lijkt het er op dat ook de wetboeken nu niet meer geldend zijn. De grondwet heeft bijvoorbeeld een geldigheidsdatum t/m 6 juni 2020. Het lijkt erop dat alle wetten en wetboeken worden ingetrokken.Deze wijzigingen zijn al minstens vijf maanden gaande, dat maakt van Leeuwen op uit de data en een “hele vreemde ongeldigheids-verklaring met betrekking tot de wetboeken” die de afgelopen vijf maanden plaatsvonden. Men was dus al bezig met wijzigingen voor de coronacrisis. Daardoor kan men zich afvragen of die ‘tijdelijke’ spoedwet wel zo tijdelijk is, nu blijkt dat er in de afgelopen maanden onderhands allerlei wetswijzigingen plaatsvonden en de wetboeken hun geldigheid verloren. De meest actuele website voor alle wetboeken en wetsartikelen is www.maxius.nl. Hierop staat ook het moment aangegeven wanneer de wet is ingegaan. Wanneer de wet nog geldend is staat er “tot heden”. Op 8 juni 2020 bleek dat de geldigheidsdatum van alle wetboeken niet meer als “tot heden” was aangegeven. Op dat moment waren enkel nog een aantal wetboeken geldig: boek 10 van het Burgerlijk Wetboek, Internationaal Privaatrecht, de Rijksbelastingwet en de Politiewet.
Van Leeuwen: Wij denken dat als dat zo is premier Rutte als hoofdelijk verantwoordelijk persoon ons het recht ontneemt. Dit was strafbaar gesteld in Art. 93 Wetboek van Strafrecht en de geldigheidsdatum van dit wetsboek is volgens www.maxius.nl nu vastgesteld tot 26 mei 2020. Van wetsartikel 93 wordt 29 juni 2020 als geldigheidsdatum aangegeven. Het ziet er naar uit dat er met data wordt gerommeld, maar belangrijker nog is dat onze wetten en ook de aansprakelijkheid van de verantwoordelijken achter de schermen worden gewijzigd. Als onze wetten inderdaad op deze manier stilletjes buiten werking worden gesteld, geeft dit het leger en de marechaussee het recht om de huidige regering op rechtmatige wijze af te zetten. Ze hebben immers een eed gezworen aan de grondwet.
Bron: ellaster.nl
Bijdrage: Käthie Schene
Geen opmerkingen:
Een reactie posten