Pagina's

dinsdag 6 oktober 2020

Veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes

Veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes | Coronavirus COVID-19
www.rijksoverheid.nl

Veelgestelde vragen over het gebruik van mondkapjes

Op veel plekken in Nederland wordt het gebruik van een mondkapje dringend geadviseerd of is het verplicht. Op deze pagina’s leest u waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje het beste kunt dragen en wat goede mondkapjes zijn.

Algemene vragen over mondkapjes

Waar moet ik een mondkapje dragen?

Op sommige plekken is het dringende advies om een mondkapje te dragen. Dit geldt voor binnenruimten die voor publiek toegankelijk zijn, zoals: winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, dierentuinen, attractieparken, parkeergarages, benzinestations en dergelijke.

Ook geldt dit advies in cafés en restaurants met bijbehorende terrassen, theaters, bioscopen en concertzalen, wanneer u staat of loopt. Wanneer u zit mag u het mondkapje afzetten.

Ook bij contactberoepen geldt het dringende advies een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor de dienstverlener als voor de klant. Lees meer informatie op de pagina ‘Veelgestelde vragen over het coronavirus en mondkapjes bij contactberoepen’.

In het OV was een mondkapje al verplicht, dit blijft zo. Ook het dringende advies een mondkapje te dragen in de auto wanneer u reist met mensen die niet tot uw huishouden behoren blijft.

Het mondkapje is een aanvulling op de basisregels. Ook met mondkapje op houdt u 1,5 meter afstand tot anderen.

Waar geldt het advies om een mondkapje te dragen niet?

Het advies geldt niet voor besloten gebouwen. Dit zijn gebouwen die niet vrij voor publiek toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan scholen, kerken en verenigingsgebouwen.

Organisaties of ondernemers mogen hier zelf bepalen of ze een mondkapje dringend adviseren of zelfs verplicht stellen.

Voor het voortgezet onderwijs geldt nu bijvoorbeeld een dringend advies om in bepaalde situaties een mondkapje te dragen. Dat is een advies dat de middelbare scholen zelf hebben geformuleerd.

Krijg ik een boete als ik geen mondkapje op heb?

In het openbaar vervoer is het mondkapje verplicht. U kunt een boete krijgen als u geen mondkapje draagt. In de andere situaties is het een dringend advies, maar geen verplichting om een mondkapje te dragen.

Kan ik met een mondkapje toch met meer mensen in een lift of in een smalle gang?

Nee, een mondkapje is nooit ter vervanging van andere maatregelen. Belangrijk is dat u afstand houdt en drukke plekken vermijdt.

Mag een winkeleigenaar of beheerder van een gebouw een persoon die geen mondkapje draagt de toegang weigeren?

Een beheerder van een gebouw kan eigen regels stellen aan het toetreden van een gebouw. Dit kan ook een verplichting zijn tot het dragen van een mondkapje.

Wat als iemand de winkel in loopt zonder mondkapje. Wie moet er dan ingrijpen?

Het dragen van een mondkapje is een dringend advies. De winkeleigenaar of beheerder kan u daar op aanspreken.

Hoe maak ik zelf een mondkapje?

Hierover leest u meer informatie op de pagina ‘Instructies voor maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes’.

Waarom worden mondkapjes nu geadviseerd?

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes.

Hoe goed werken niet-medische mondkapjes?

Niet-medische mondkapjes kunnen een functie hebben op drukke plaatsen waar de 1,5 meter afstand niet altijd in acht kan worden genomen. Als iedereen een mondkapje draagt, kunnen niet-medische mondkapjes een beperkte bijdrage leveren aan het beperken van de verspreiding. Het beschermt vooral de ander. En zo beschermen we elkaar.

Is een mondkapje geschikt voor kinderen onder de 3 jaar?

Nee, mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Het advies om een mondkapje te dragen geldt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Vragen over vervoer

Kan ik een mondkapje dragen als ik bij een vriendin achter op de scooter zit?

Nee, u mag niet achterop een scooter bij een vriendin boven de 18, omdat u dan geen 1,5 meter afstand kunt houden. Dit mag ook niet met een mondkapje.

Zet ik een mondkapje op in het station?

Ja, het advies geldt ook voor het station. Zet uw mondkapje op voordat u een stationshal binnengaat om met de trein, tram, bus of metro te gaan. Houd het mondkapje op perrons op waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Bij twijfel: zet het mondkapje gewoon op. Het dragen van een mondkapje in de trein, tram, bus of metro blijft verplicht. U leest meer informatie op de pagina 'Veelgestelde vragen over mondkapjes in het verkeer en openbaar vervoer'.

Mensen met een beperking of chronische aandoening

Moet je ook een mondkapje dragen, als je een beperking of chronische ziekte hebt?

Het dringende advies om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen geldt ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of te opzetten die daarvan ernstig ontregeld raken.

Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen liplezen of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd.

Begeleiders van mensen met een beperking zijn ook uitgezonderd, wanneer de persoon met de beperking door de interactie/begeleiding door iemand met een mondkapje ernstig ontregeld raakt.

Is een schriftelijk bewijs nodig om aan te tonen dat je niet in staat bent een mondkapje te dragen in verband met een beperking of chronische ziekte?

Nee, dat is niet nodig. Mocht gevraagd worden een mondkapje te dragen dan volstaat een mondelinge toelichting indien mensen in staat zijn deze te geven. Mensen die dat willen, kunnen er wel zelf voor kiezen kaartje met een toelichting mee te nemen. Voorbeelden daarvan komen beschikbaar op de website van de Rijksoverheid. Winkeliers en andere mensen die belast zijn met de handhaving op publieke binnenruimtes waar mondkapjes gelden worden geacht soepel om te gaan met deze groep mensen met zichtbare of onzichtbare beperkingen.

Vragen over locaties

Zet ik een mondkapje op als ik in het ziekenhuis ben?

Ziekenhuizen kunnen geschaard worden onder publieke plaats wanneer het algemene ruimtes betreft zoals receptie-, loop- wachtruimten, winkels en kantines voor bezoekers/patiënten. Hier geldt het dringend advies om als patiënten en bezoekers een mondkapje te dragen.

Zet ik een mondkapje op als ik mijn paspoort ophaal? 

Ja, het gemeentehuis is een publieke ruimte waar dit mondkapjesadvies geldt. Als de medewerker vraagt het mondkapje even af te zetten voor de identificatie, dient u dit verzoek op te volgen.

Zet ik een mondkapje op als ik in een zelfstandige kliniek ben?

Vanuit de branchevereniging zijn de zelfstandige klinieken geadviseerd om patiënten te vragen een mondkapje te dragen. U kunt dus gevraagd worden een mondkapje te dragen als u naar een zelfstandige kliniek gaat. Ook als dit niet van u wordt gevraagd, kunt u er zelf voor kiezen om een mondkapje te dragen.

Geldt het advies ook bij de beoefening van theater, dans, acteren of muziek?

Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een niet-medisch mondkapje te dragen in voor publiek toegankelijke binnenruimtes.

Bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten, is het dragen van een mondkapje niet altijd mogelijk. Denk aan het bespelen van een blaasinstrument of bij zang. Daarom kan bij de beoefening van theater, dans, acteren, muziek of vergelijkbare activiteiten het mondkapje worden afgezet voor de duur van de beoefening en enkel in de ruimte waar de beoefening plaatsvindt, zoals een repetitieruimte, podium of opnameruimte. Op alle andere momenten in voor publiek toegankelijke binnenruimtes wordt dringend geadviseerd het mondkapje te dragen.

Hoe draag ik een mondkapje?

Het is belangrijk dat als u een mondkapje draagt, u het mondkapje goed gebruikt. U leest hierover meer informatie op de webpagina ‘Instructies voor maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes’.

Hoe vaak mag je een wegwerpmondkapje dragen? En hoe vaak een stoffen mondkapje?

We adviseren om mondkapje zo lang mogelijk op te houden en niet steeds op en af te zetten. Belangrijk is: raak het mondkapje alleen aan met schone handen. Wissel en was mondkapjes vaak. Wegwerpmondkapjes draagt u één keer en gooit u daarna weg bij het restafval. Stoffen mondkapjes wast u op 60 graden.

Moet ik als ik ga winkelen bij elke winkel een schoon mondkapje opzetten?

Het advies is om bij het winkelen het mondkapje te blijven dragen, ook als u van de ene winkel naar de andere gaat. Dit geldt ook bij het overstappen in het openbaar vervoer.

Kan ik ook een spatmasker of plastic mondschild gebruiken?

Het advies is een mondkapje te gebruiken. Spatmaskers sluiten onvoldoende af, waardoor deze minder efficiënt zijn als virusdeeltjes vanuit verschillende richtingen kunnen komen. Hierdoor hebben spatschermen een andere functie en een andere werking.

Vragen over sport

Moet ik tijdens het sporten een mondkapje op?

Nee, tijdens het sporten hoeft u geen mondkapje op. In de hal, kleedkamers en andere ruimtes geldt het advies wel.  

Wordt geadviseerd om terwijl ik binnen aan het sporten ben, een mondkapje te dragen?

Nee, niet als je aan het sporten bent. Als je klaar bent met sporten, wordt geadviseerd zo snel mogelijk een mondkapje op te zetten.

Wordt geadviseerd om tijdens het fitnessen een mondkapje te dragen?

Nee, tijdens het fitnessen niet. Als je de fitnessruimte verlaat, wordt wel geadviseerd om een mondkapje te dragen.

Wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen als ik na het sporten nog even onder de douche stap?

Nee, tijdens het douchen niet. Maar tijdens het omkleden en bij de verplaatsing richting de uitgang wordt wel geadviseerd een mondkapje te dragen.

Geldt het advies om een mondkapje te dragen ook als ik buiten aan het sporten ben?

Nee.

Ik heb buiten gesport, en ga me omkleden in de kleedkamer van de sportaccommodatie. Is dan het advies om een mondkapje te dragen?

Ja, het advies is om dan een mondkapje te dragen. Je bent immers binnen.

Ik heb een vraag over wanneer een mondkapje bij het binnensporten wordt geadviseerd, maar die staat hier niet bij. Wat doe ik dan?

In de verschillende sport(specifieke) protocollen wordt nader ingevuld hoe in verschillende sporten wordt geadviseerd over mondkapjes. Kijk daarvoor op de website van NOC*NSF.

Jeugd

Moeten jongeren die verblijven in een jeugdhulpinstelling een mondkapje dragen?

Jongeren die verblijven in een jeugdhulpinstelling hoeven geen mondkapje te dragen in hun eigen jeugdhulpinstelling.

Moeten jongeren op locatie van een dagbesteding een mondkapje dragen?

Zodra jongeren binnen zijn, hoeven ze geen mondkapje te dragen

Moeten bezoekers een mondkapje dragen als ze een jeugdhulpinstelling betreden?

Het is aan de beheerder van de locatie om te bepalen of bezoekers een mondkapje moeten dragen.

Verpleeghuizen

Moet je bij bezoek aan bewoners van verpleeghuizen een mondkapje dragen?

Het verpleeghuis beslist op basis van medische richtlijnen of het nodig en passend is dat bezoekers een medisch mondneusmasker danwel mondkapje dragen. Het verpleeghuis zal bezoekers hierover informeren.

Moeten zorgverleners in verpleeghuizen een mondkapje dragen?

Zorgverleners zoals verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen werken volgens richtlijnen die zijn gebaseerd op medische uitgangspunten. Op basis hiervan wordt in verpleeghuizen besloten of zij een medisch mondneusmasker dragen.

Waarom adviseert het kabinet wel een mondkapje in de publieke ruimte maar hoeft een zorgmedewerker in het werk niet altijd een mondmasker op?

Het wezenlijke verschil is dat mensen in de publieke ruimte elkaar meestal niet kennen en geen ‘check-gesprek’ kunnen voeren, terwijl zorgmedewerkers hun patiënten/cliënten kennen en ook kunnen inschatten of ze met Covid besmet kunnen zijn. Voor zorgmedewerkers is in de richtlijnen van de beroepsgroepen nader omschreven in welk geval wel en wanneer niet een medisch mondneusmasker moet worden gebruikt. Daarbij geldt dat zorgmedewerkers ook bij twijfel een medisch mondneusmasker kunnen gebruiken.

Instellingen gehandicaptenzorg

Moet je bij bezoek aan bewoners van instellingen voor gehandicaptenzorg een mondkapje dragen?

De instelling voor gehandicaptenzorg beslist op basis van (medische) richtlijnen of het nodig en passend is dat bezoekers een mondneusmasker danwel mondkapje dragen. De instelling zal bezoekers hierover informeren.

Moeten zorgverleners in instellingen voor gehandicaptenzorg een mondkapje dragen?

Zorgverleners zoals begeleiders in instellingen voor gehandicaptenzorg werken volgens richtlijnen die zijn gebaseerd op medische uitgangspunten. Op basis hiervan wordt in instellingen voor gehandicaptenzorg besloten of zij een medisch mondneusmasker dragen.

Dagbesteding

Moeten cliënten van dagbesteding een mondkapje dragen?

Zodra cliënten binnen zijn en zitten hoeven ze geen mondkapje te dragen.

Moeten zorgverleners voor de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd wonen een mondkapje dragen?

Zorgverleners zoals begeleiders in instellingen voor daklozen werken volgens richtlijnen die zijn gebaseerd op medische uitgangspunten. Op basis hiervan wordt in instellingen voor mo / bw / vo besloten of zij een medisch mondneusmasker dragen.

Moeten daklozen in de opvang een mondkapje dragen?

Zorgverleners in de maatschappelijke opvang dienen daklozen te informeren over het dringende advies een mondkapje te dragen en deze beschikbaar te stellen in de openbare ruimtes van de instelling.

GGZ

Moeten cliënten die een ggz-aanbieder bezoeken of daar verblijven een mondkapje dragen?

Hiertoe kan de zorgaanbieder beslissen op basis van richtlijnen die gebaseerd zijn op medische uitgangspunten. Aanvullend kan de zorgaanbieder (de beheerder van het zorggebouw) voor bepaalde (openbaar toegankelijke) ruimten bepalen dat er een mondkapje gedragen moet worden.

Binnen het instellingsbeleid kan de zorgaanbieder ook uitzonderingen maken in de toepassing van dit beleid, wanneer een cliënt met een psychische kwetsbaarheid door het dragen van een mondkapje of de interactie/begeleiding met iemand die een mondkapje draagt ernstig ontregeld raakt of op een andere manier groot nadeel ondervindt.

De zorgaanbieder informeert cliënten, naasten, bezoekers en medewerkers over het gevoerde beleid.

Moet je bij bezoek aan cliënten die verblijven in een ggz-instelling een mondkapje dragen?

Hiertoe kan de zorgaanbieder beslissen op basis van richtlijnen die gebaseerd zijn op medische uitgangspunten. Aanvullend kan de zorgaanbieder (de beheerder van het zorggebouw) voor bepaalde (openbaar toegankelijke) ruimten bepalen dat er een mondkapje gedragen moet worden.

Binnen het instellingsbeleid kan de zorgaanbieder ook uitzonderingen maken in de toepassing van dit beleid, wanneer een cliënt met een psychische kwetsbaarheid door de interactie/begeleiding met iemand die een mondkapje draagt ernstig ontregeld raakt of op een andere manier groot nadeel ondervindt.

De zorgaanbieder informeert cliënten, naasten, bezoekers en medewerkers over het gevoerde beleid

Moeten zorgverleners in instellingen voor gehandicaptenzorg een mondkapje dragen?

Zorgverleners zoals verpleegkundigen en behandelaren in de gehandicaptenzorg werken volgens richtlijnen die zijn gebaseerd op medische uitgangspunten.

Aanvullend kan de zorgaanbieder (de beheerder van het zorggebouw) voor bepaalde (openbaar toegankelijke) ruimten bepalen dat er een mondkapje gedragen moet worden.

Binnen het instellingsbeleid kan de zorgaanbieder ook uitzonderingen maken in de toepassing van dit beleid, wanneer een cliënt met een psychische kwetsbaarheid door de interactie/begeleiding met iemand die een mondkapje draagt ernstig ontregeld raakt of op een andere manier groot nadeel ondervindt.

De zorgaanbieder informeert cliënten, naasten, bezoekers en medewerkers over het gevoerde beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes

Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes - Zembla www.bnnvara.nl Mobiele zendmast verhoogt kans op diabetes Wetenschappers hebben voor het...